Японският моден дизайнер Исей Мияке, чиято световна кариера продължи повече от

...
Японският моден дизайнер Исей Мияке, чиято световна кариера продължи повече от
Коментари Харесай

Почина прочутият японски дизайнер Исей Мияке

Японският фешън дизайнер Исей Мияке, чиято международна кариера продължи повече от половин век, умря на 84-годишна възраст. Това оповестиха организациите, базирайки се на служителка в офиса му в Токио. " Той умря на 5 август вечерта ", сподели тя по телефона, без да даде повече детайлности.

Погребението на Мияке към този момент се е състояло, като в него са взели участие " единствено родственици ", в сходство с желанието му, и няма проекти за обществена гала, сподели тя. Японски медии оповестяват, че повода за гибелта е рак на черния дроб. 

Роден в Хирошима през 1938 година, Исей е единствено на седем години, когато градът е унищожен от атомната бомба, хвърлена от Съединени американски щати в края на Втората международна война. По време на рухването на бомбата той е бил на учебно заведение в класната стая. Като възрастен заобикаля да приказва за това, а през 2009 година написа в материал в New York Times, че не желае да бъде прочут като " дизайнерът, оживял след атомната бомба ". Завършва университета на изкуствата " Тама " в Токио.

През 60-те години се реалокира в Париж, където работи с фамозните фешън дизайнери Ги Ларош и Юбер дьо Живанши. След това за малко живее в Ню Йорк, преди да се върне в Токио през 1970 година, с цел да отвори Miyake Design Studio. Мияке беше част от вълната млади японски дизайнери, които оставиха своя отпечатък на стилната сцена в средата на 70-те години на предишния век. Известен с революционните си похвати, той построи световна фешън марка, емблематична част от която е черното поло, носено неотменно от Стив Джобс. Работи с разнородни материали - пластмаса, метал, хартия. Най-популярният му артикул обаче остава парфюмът L`eau d`Issey, който основава през 1992 година

През 2016 година е почетен с Ордена на Почетния легион на Франция - най-високия френски медал за заслуги.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР